Visita a Femarec


El passat dia 25 de octubre vam visitar la nova seu de l’entitat Femarec. Aquest projecte va néixer al 1991, però solament a estat recentment (fa menys d’un any) que han pogut unificar les seves instal·lacions a un sol local de grans dimensions, una antiga fabrica del barri de Bon Pastor, prop de la Maquinista. Encara que aquest trasllat ha estat obligat, per altra banda, els ha permès ampliar notablement els metres quadrats disponibles per a les seves activitats.

Femarec es dedica a diverses àrees de la integració social, massa per poder-les enumerar totes aquí. La nostra visita es va centrar sobretot en les diferents seccions del centre especial de treball (CET), així i tot, no vam veure tot allò a que es dediquen. Vam poder veure, si més no, les que utilitzen més espai dintre de les instal·lacions. Vam trobar en plena activitat la secció de destrucció de documentació on un equip de treballadors es torna per servir un parell de grans màquines que processen més de cinc tones de paper i altres materials (discs durs, CDs, etc) al dia.  La màquina més petita (aquí a la seva antiga seu) s’utilitza per destruir informació confidencial. És per això que amb ella es segueix un protocol especial per assegurar que la informació sensible està sempre sota control. No ens vam poder apropar, perquè estava totalment encerclada per una reixa, però la vam poder veure si més no.

De passada, vam veure la nau on descarreguen les furgonetes que arriben amb els residus que Femarec passa a buscar a diverses empreses. Femarec està autoritzada a fer recollida selectiva de molts tipus de residus. En el moment que vam entrar-hi, però, no vam poder veure res, ja que les furgonetes eren totes a la carretera. Ens van explicar que l’horari dels conductors en moltes ocasions es variable segons les necessitats del tràfic. En principi la jornada dels treballadors del CET és de 7 hores i mitja. 

Una altra nau diàfana on es fa formació pràctica era plena de material (per exemple una plataforma elevadora de grans dimensions), però buida de gent en aquell moment. On si vam trobar molts treballadors va ser a una secció on s’elaboren canestretes per a nadons així com a la secció on es reparen màquines de cafè de capsules. Un equip de treballadors reparava i testejava les màquines, cadascun a una “estació”.

Tot seguit vam fer una ullada a les sales que dediquen al centre de dia i a un espai on la companyia de teatre de Femarec, formada per treballadors del CET, prepara les seves representacions. Ens van explicar que les hores d’assaig compten com a jornada laboral.

La visita va acabar a una zona de descans que tenen habilitada amb taules, cadires i una espècie de graderies on ens vam asseure i vam finalitzar amb un torn de preguntes. Entre els aspectes que es van tractar, destacar que per totes les feines del CET i per totes les formacions no cal titulacions prèvies: Per tot allò que cal saber, Femarec ofereix la formació.

Comentaris

Entrades populars