Permís Retribuït Recuperable



El 29 de Març, mitjançant la llei 10/2020, es regula el permís retribuït recuperable per   les persones treballadores per compte aliena que no prestin serveis essencials, amb l'objectiu de reduir la mobilitat de la població en el context de COVID-19.  Amb el post d'avui volem ajudar-vos a entendre en què consisteix aquesta llei. Podeu consultar-la en el següent enllaç:


Què és el permís retribuït recuperable?
És el permís per mitjà del qual el/la treballador/a s’acull i/o pacta amb l’empresa per la suspensió de l'activitat laboral mentres duri l'estat d'alarma. Te la consideració de vacances obligatòries retribuïdes per l’empresa i per tant, l’empresa haurà de retribuir i cotitzar aquest període com un període de vacances ordinari. Conseqüentment, l’empresa i la persona treballadora hauran de pactar la manera de tornar aquestes vacances, ja sigui amb prolongacions de la jornada laboral o amb el canvi de calendari de les vacances establertes. 

Qui es pot beneficiar del permís retribuït recuperable?

 Es concep obligatòriament a totes aquelles persones treballadores que no es trobin sota un dels següents supòsits:
a.      Persones treballadores que prestin serveis en els sectors qualificats com essencials del annex d’aquest Real Decret llei
b.       Les persones treballadores que prestin serveis a línies de producció que la seva activitat correspongui a sector qualificats com essencials.
c.      Les persones treballadores contractades per empreses que hagin sol·licitat o estiguin aplicant un ERTE. Això vol dir que les persones treballadores amb contracte suspès per un ERTE, no els hi afecta el permís i seguiran en la situació de suspensió del contracte amb dret a percebre la prestació d’atur. Si el ERTE és de reducció de jornada i l’activitat de l’empresa no és essencial, ni tampoc realitzen teletreball, es veuran afectats pel permís retribuït.
d.      Les persones que es troben de baixa per incapacitat temporal o el seu contracte queda suspès per altres causes legalment previstes.
f.        Les persones treballadores que puguin seguir desenvolupant la seva activitat amb normalitat mitjançant el teletreball o qualsevol de les modalitats no presencials de prestació de serveis.

Quines són les activitats essencials?
1.      Les activitats que ja es consideraven essencials en el Real Decret de l’Estat d’Alarma 
2.      Les activitats que participen en la cadena d’abastiment del mercats de bens i serveis de primera necessitat, incloent-hi aliments, begudes, alimentació animal, productes higiènics, medicaments, productes sanitaris o qualsevol producte necessari per la protecció de la salut, permetent la distribució dels mateixos des de l’origen fins al final
3.      Hostaleria i restauració que presten serveis d’entrega a domicili
4.      Tecnologia sanitària i material mèdic
5.      Transport, tant de persones com de mercaderies
6.      Centres, serveis i establiments sanitàries, així com les persones que atenguin a persones grans
7.      Punts de venta de premsa i medis de comunicació
8.      Les empreses de serveis financers, inclosos els serveis bancaris, d’assegurances i de inversió, per la prestació dels serveis que siguin indispensables i les activitats pròpies de les infraestructures de pagaments i del mercats financers.
9.      Telecomunicacions i audiovisuals i de serveis informàtics essencials 
10.  Advocats, procuradors, graduats socials en actuacions processals essencials
11.  Gestories, assessories, serveis jurídics i serveis de prevenció de riscos laborals
12.  Serveis de neteja
13.  Serveis postal universal
14.  Comerç per internet

Mesures complementaries en l’àmbit laboral
- Durant la vigència de l’estat d’alarma, no es consideren justificats els acomiadaments per causes econòmiques, tècniques, productives o organitzatives emparats como causa de la crisi sanitària. En aquests cas, es considerà acomiadament improcedent. 
- Es simplificarà el procediment i els tràmits que per empreses que comuniquin al SEPE la situació d’atur dels treballadors afectats per un ERTE.
- Durant la suspensió del contracte de treball per un ERTE, els contractes de duració determinada de treballadors afectats queden interromputs en quant al seu termini de duració, de tal manera que s’hauran de reprendre un cop finalitzi el ERTE. 
- La duració del ERTE per força major queda limitat a la vigència de l’estat d’alarma i les seves prorrogues.
- Revisió d’ofici dels ERTE per força Major. D’apreciar-se frau, falsedat d’informació o falta de connexió directe entre la sol·licitud i la causa que la empresa argumenta per obtenir la mesura, l’empresa pot ser sancionada i haurà de tornar les prestacions percebudes per atur dels treballadors.  




Comentaris

Entrades populars